YENİ EĞİTİM SİSTEMİNDE MEB’E BAĞLI KURSLARIN AVANTAJLARI


YENİ EĞİTİM SİSTEMİNDE MEB’E BAĞLI KURSLARIN AVANTAJLARI

Ağustos 29, 2020
Kez Okundu

Belki hatırlarsınız, MEB’in 2017 yılında pilot uygulamasına başladığı, öğrencilere karnelerinin yanında yıl boyunca bilim, sanat, kültür, spor ve toplum hizmeti gibi başlıklarda yaptıkları her türlü çalışma için sosyal etkinlik belgesi verme uygulaması bu sene tüm ülke geneline yayıldı.

Birkaç yıl içerisinde bir üst eğitim kurumlarına geçişte merkezi sınavların kaldırılıp, öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra, sosyal etkinliklerdeki aktifliğine de bakılarak kurumlara yerleştirilecekleri öngörülüyor. Bu sebeple, özellikle MEB’e bağlı kurumlarla kültür, sanat ve spor etkinliklerinde yer alan öğrencilerin, nitelikli liseler ve üniversitelere kabul edilme şansları artmış oluyor. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da yaptığı açıklama, bu görüşleri de oldukça destekliyor.

Sosyal Etkinlik Belgesi Nedir?

MEB’in yayınladığı “Sosyal Etkinlik Modülü Uygulama Kılavuzu”na göre, öğrencilerin eğitim hayatları süresince katıldıkları sosyal etkinlikler yukarıda belirttiğimiz branşların altında, “Sosyal etkinliğe katılanlar”, “Ürün ortaya koyanlar”, “Performans gösterenler” ve “Derece alanlar” şeklinde dört ana kategoride işlenecek.

Öğrencilerin yer aldığı sosyal etkinlikler e-okul sistemine işlenecek ve her eğitim dönemi sonunda da karne ile birlikte öğrencilere Sosyal Etkinlik Belgesi verilecek. Bu uygulama; öğrenciler bir üst eğitim kurumuna yerleştirilirken, akademik başarının yanı sıra, öğrencinin yer aldığı sosyal faaliyetlerin de göz önünde bulundurulacağı bir sisteme geçişin adımlarından biri. E-okuldaki veriler, öğrencinin bir üst eğitimin kurumuna geçerken yapılacak rehberlik ve danışmanlık yönlendirmelerine de kaynak olacak. Örnek verecek olursak; öğrenci okula kayıt yaptırdığında idareciler ve öğretmenler öğrencinin branşındaki faaliyetlerini görüp, öğrencinin bu alanda daha ileri seviye çalışmalar yapmasının önünü açabilecek.

MEB’e Bağlı Kursların Avantajları 

Yeni eğitim sistemine geçişte Nota Sanat Merkezi gibi MEB’e bağlı kursların avantajları ve önemi de hayli artıyor. Çünkü, öğrencilere verilecek ve bir üst eğitim kurumuna geçişte kritik rol oynayacak Sosyal Etkinlik Belgesi, MEB’e bağlı kuruluşlarca yürütülen etkinlikleri ve kursları kapsıyor. Yani, MEB’e bağlı bir kurumda piyano dersi alan bir öğrencinin bu faaliyeti Sosyal Etkinlik Belgesi’ne yansıyor ve bu öğrenci bir üst eğitim kurumuna geçerken özel ders ile piyano eğitimi alan öğrencinin önüne geçmiş oluyor. Dolayısıyla hem öğrenciler hem de çocuğunun geleceğini düşünen veliler için özel derslerden ziyade, MEB’e bağlı kurumlar daha da önem kazanıyor.

eğitim sistemiizmitizmit davul kursuizmit gitar kursuizmit mebizmit milli eğitim kurslarıizmit piyano kursuizmit resim kursuizmit sanat eğitimiizmit sanat kursumeb onaylı sanat kursumebe bağlı kurslarnota sanat merkezisosyal etkinlik belgesi ne işe yararsosyal etkinlik belgesi ne zaman verilirsosyal etkinlik belgesi nediryeni eğitim sistemiyeni sınav sistemi